1944-1958: Montesa abans de la Impala

Podem considerar que Montesa neix el 1944, quan Pere Permanyer, jove empresari barcelonès, decideix reorientar el seu negoci de fabricació de gasògens per a la automoció cap a la fabricació de motocicletes, associant-se amb Francesc X. Bultó. El juny de 1944 la nova societat, encara sense marca comercial, inicia la fabricació de motocicletes en els tallers de Permanyer del carrer Còrsega 408 de Barcelona.

Prototipus de la A-45

Un any més tard, el juny de 1945 es presenten les tres primeres unitats fabricades a la Fira de Mostres de Barcelona, amb el nom comercial de Montesa. Es tractava del model A-45, moto de bastidor rígid, amb motor de 98 c.c. i canvi de tres velocitats d’accionament manual.

10 anys més tard Montesa ja és coneguda a tot el món, gràcies als èxits en competicions internacionals, com el mític Tourist Trophy de la Illa de Man, on l’any 1955 es van aconseguir les posicions 2º, 3º i 4º de la categoria 125cc, i a una bona política comercial que permet l’exportació a nombrosos països de Europa, Amèrica del Sud i els Estats Units.

Montesa Brio

Els anys 50 son els de la fabricació dels populars models Brio, que comencen el 1953 amb la Brio 90, un model esportiu que incorpora per primer cop el carburador a la part posterior del cilindre, i la 80 amb un concepte més utilitari, i acaben els anys 1956 i 57 amb les Brio 91 i 81. Al mateix temps segueixen els èxits esportius, com la victòria a l’edició de 1956 de les 24 Hores de Montjuic, amb els germans Elizalde, assolint també els llocs 2on, 3er i 4rt.

Aquesta evolució positiva de l’empresa es veu aturada per la implantació del Plan de Estabilización Nacional, promogut pel govern franquista a finals dels anys 50 per millorar la greu situació econòmica del país i trencar amb la política autàrquica dominant fins aquell moment. Permanyer, veient aquest nou context econòmic i empresarial del país, decideix reduir despeses dràsticament. Una de les decisions preses en aquest sentit és el tancament del departament de competició, decisió que no comparteix Bultó, el seu responsable, qui finalment decideix abandonar Montesa acompanyat de nombrosos tècnics del departament de competició per crear una nova marca de motocicletes: Bultaco.