Després de la marxa de Bultó i els tècnics que el van acompanyar, la situació a Montesa va esdevenir delicada, ja que tots els projectes en marxa es van veure truncats. Permanyer va reestructurar tots els departaments i va situar a Leopoldo Milà al capdavant del departament tècnic. Milà deixà de banda el projecte de motor en el que s’estava treballant en aquell moment, i que de fet serviria de base per la primer Bultaco, la Tralla 101, i va començar a definir una nova moto en base a les seves pròpies idees i filosofia.
L’objectiu era construir una moto econòmica, robusta, que gastés poca benzina, però que fos capaç de superar els 100 Km/h. Per aconseguir-ho Milà considerava com a bàsics tres principis: que el canvi estigués en el mateix bloc que la resta del motor, amb un mateix càrter, que la transmissió no fos per cadena primària sinó per pinyons, i que no tingués varilla d’embrague .
El cilindre estava fabricat amb allumini injectat, el primer fabricat a Espanya amb aquest sistema. El canvi també es va dissenyar completament nou, amb totes les peces arrodonides, sense esquadres. L’arrastre era per agulles, i l’eix no tenia punt de ruptura.
La forma del dipòsit, tan característica de la Impala i imitada després per altres marques, va venir determinada per aspectes econòmics, doncs aquella forma abaratia el procés de fabricació.
El tub d’escapament, que emet un so tan característic, va ser dissenyat per un alemà anomenat Göerg, fabricant de lanxes de velocitat, que per aquelles dates estava col·laborant amb Montesa. Amb pocs canvis va ser muntat a les Impales.
Si la fiabilitat havia de ser el seu punt fort, no van poder escollir millor banc de proves, un recorregut de tres mesos i 20.000 Kms per les pitjors carreteres i pistes possibles, les d’Àfrica. És la “Operación Impala” de la que el nou model agafarà el seu nom.
La Impala es va posar finalment a la venda el juny de 1962, i l’éxit va ser immediat. Aquell mateix any va obtenir el premi Delta d’Or millor disseny industrial, otorgat per ADI-FAD, (Agrupació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives).