1962: Operació Impala

Corria l’any 1961 quan Oriol Regás, gran motorista i aventurer, va proposar a Pere Permanyer travessar Àfrica des de Ciutat del Cap fins Tunis en moto, en un viatge de 20.000 km. L’acompanyarien Tei Elizalde, campió d’Espanya de motocross i un dels millors pilots de velocitat del moment, Rafa Marsans i Enrique Vernis, pilots punters i habituals de las carreres i rallys.

Montesa, que estava a punt de llançar el nou model dissenyat per Leopoldo Milá, va acceptar el repte i va posar a la seva disposició 3 prototipus de la futura Impala i el 50% del pressupost, mentre que Wynn’s va fer-se càrrec de la resta. A l’expedició va afegir-se Manuel Maristany, allunyat del mon del motor però amb una feia important: immortalitzar en paper i en negatiu el que van batejar com “Operación Impala”.

El viatge va començar al gener de 1962 a Ciutat del Cap. A les tres Montesa de 175 c.c. es va afegir un Land Rover com a vehicle de suport, comprat allà mateix, amb matrícula d’Andorra, i batejat amb el nom de “Kiboko”. Les motos també foren batejades amb els noms de “Baobab”, “Perla”, i “Lucharniega”.

Després de travessar Sudàfrica van endinsar-se a Rhodesia, avui Zimbawue, en plena época de pluges, i més tard a Tanzània i Kenia. Intenten entrar a Sudan por Uganda, però a la frontera no els deixen passar, de manera que han de tornar a Nairobi i intentar-ho per Etiòpia.

Arriben a Isiolo, a la frontera de Kenia amb Etiòpia, sense problemes i tot haver creuat una de les zones més perilloses de l’Àfrica. Creuen Etiòpia, passen aquest cop sense problemes la frontera amb Sudan i arriben travessant el desert Nubi, la seva capital, Jartum. Segueixen l‘estela del Nil dins Alexandria, i des d’allà, vorejant el Mediterrani, fins a Tunis.

Finalment arriben a Barcelona como herois, sent rebuts per les autoritats civils i religioses. Fins i tot els van cantar un “Te Deum” a la catedral…

Les tres motos es conserven formant part de la col·lecció Permanyer exposada de forma permanent en el Museu de la Ciència i la Técnica de Terrassa.

Pots llegir el relat sencer de l’aventura en el llibre de Manolo Maristany “OPERACION IMPALA: 20.000 KM EN MOTOCICLETA A TRAVES DE AFRICA”.